Térd- és könyökfájások kezelése

terdizuletTÉRDFÁJÁSOK

A térdízület testünk legnagyobb, és legbonyolultabb ízülete. Alkotásában a lábszárcsontok közül csak a sípcsont vesz részt, nevezhetnénk combcsonti-sípcsonti ízületnek is. A combcsont és a sípcsont ízületi végeit a kopásnak igen ellenálló porc fedi. A porc csökkenti a súrlódást mozgás közben. A csontok közötti rést félhold alakú porckorongok (meniszkuszok) párnázzák ki. Feladatuk az íz felszínek egyenetlenségeinek kiküszöbölése, segítik a testsúly egyenletes eloszlását, továbbá fokozzák az ízület stabilitását.

Az ízületi tok amely kívülről teljesen körülzárja az ízületet elég rugalmas ahhoz, hogy lehetővé tegye a mozgást, továbbá erősen össze is tartja az ízület részeit. A tokot belülről ízületi hártya borítja, ez termeli az ízületi folyadékot (synovia). A synovia néhány cseppnyi sárgás, nyúlós-tapadós folyadék, amely sikamlóssá teszi a porc felszíneket és az ízületi tok belső felszínét. Az ízületi tok vér, és idegellátása rendkívül bő.

A térdkalács (patella) az ízületi tokba ablakszerűen illeszkedik bele.  részben az izmok tapadására szolgál, részben hajlításkor kitölti a két csont között előálló üreget, védi az ízület elülső részét. Az ízületet erős belső és külső szalagkészülék tartja össze. Az ízület környékén számos nyálkatömlő (bursa) helyezkedik el. A folyadékkal töltött nyálkatömlők a csontok felett elmozduló bőr és inak közötti elcsúszást biztosítják.

Az ízület részei összehangoltan végzik a kiegyensúlyozott mozgást. Például, amikor a térd lépéskor behajlik, a comb hátsó oldalán lévő kétfejű combizom összehúzódik és megrövidül, behúzva a lábszárat, és behajlítva a térdet. Ugyanakkor a négyfejű combizom a comb elülső oldalán elernyed, így képes a térdet behajlítani.

Az ember korának előre haladtával változások jelentkeznek az ízületi porcban és a kötőszövetben. Az ízületi porc elvékonyodik, kémiailag megváltozik,  az ízület veszít rugalmasságából, sérülékenyebbé válik a folyamat ízületi kopáshoz arthrosishoz vezet. Ezen kívül számtalan betegség, sérülés veleszületett kóros elváltozás is károsíthatja a térdízületet, például az alsó végtag hosszkülönbsége, lúdtalp, stb. A mozgásszervi betegségek sorrendjében figyelemre méltó helyet követel magának a térd működési zavaraival együtt járó fájdalom, mivel az a beteg életvitelét korlátok közé szorítja.

Térdfájdalom kialakulhat látható és tapintható kóros elváltozások nélkül, például csípő ízületi problémák miatt, idegek térdbe sugárzó fájdalma miatt, stb., de kialakulhat látható és tapintható kóros elváltozások mellett is.

A térd kontúrjának megváltozása mögött az alábbi okok állhatnak:

– a térdízület duzzanata
– valamely bursa duzzanata
– ízületi csontvégek deformitása
– meniscus cysta
– a térdkalács helyváltoztatása
– ficam
– „x” láb
– „o” láb
– abnormálisan túlhajlítható térdízület
– a négyfejű combizom sorvadása
– a térdhajlító izom deformitást okozó rövidülése
– a térdhajlati árok kitöltöttsége, duzzanata

(felsorolásom nem teljeskörű)

TÉRDFÁJÁSOK, DUZZANATOK LÁTHATÓ ELVÁLTOZÁSOK NÉLKÜL:

A térd fájdalmak jelentős részét a comb izomzatának nem megfelelő működése okozza. Ezek az izmok mozgatják, és stabilizálják a térd ízületet.

Térd ízületi rendellenességek.

– Az évek múlásával beszűkülhet az ízületi rés, csökken a mozgó csontvégek egymástól való távolsága.
– A térd ízületben már a közép korúaknál is megjelenhetnek a mészfoltok és mészcsíkok.
– A térd ízületben pl. sérülések következtében lerakódhatnak az ízületi tok belsejéből, vagy pereméről levált csont és porcrészecskék, amelyet az orvostudomány íz egér néven dokumentált.
– Térdfájást okozhatnak a csípőízületi elváltozások.
– A térd ízületeinek enyhébb gyulladása, kopása.
– A térd ízületében lévő félhold alakú porc (meniscus) sérülése, becsípődése.
– Minimális synovitis (az ízületi hártya gyulladása).
– Chondropathia patellae a térdkalács hátsó falán lévő porcfelület károsodása. Okai: a térdkalács hibás illeszkedése, túlzott igénybevétel, sérülések. Jellegzetes tünetei: fájdalom a lépcsőn felfelé való járáskor, valamint a térdkalácsra gyakorolt nyomáskor, súrlódás.
– A térdkalács porcszövetének lágyulása. Chondromalacia patellae. Fiatal felnőtteken fordul elő. A térdkalács porcának ismeretlen okból létrejövő felpuhulása. Lépcsőn lefelé a fájdalom gyakran fokozódik. A térdkalács combcsonthoz való nyomása és mozgása fájdalmat, sercegést, (recsegést) okoz.
– Hoffa-kór a térdízület zsírszövetének a gyulladása, megkeményedése. Gyakran kiújuló sérülések miatt jöhet létre.

A térdet alkotó csontok elváltozásai. (csontvelőgyulladás, daganat)  mélyről eredő, vagy lüktető fájdalmat okozhat. A csont ütögetésre érzékeny.

A térd ízületi szalagok szakadása, gyulladása.

Idegek által térdbe sugárzó fájdalom.

– A gerincből kilépő L4- es ideggyökér bántalma.
– A comb ideg fájdalmával, szövetsorvadásával járó megbetegedés. Cukorbetegség, alkoholizmus állhat a háttérben. Felderítése szakorvosi feladat. Az utókezelésben a gyógytorna is szerepet játszhat.

– Alagút szindrómák. Leggyakrabban az idegek mechanikus kompressziója okoz térdbe is kisugárzó fájdalmat. Felderítése szakorvosi feladat.

A TÉRDÍZÜLET DUZZANATÁVAL, MOZGÁSBESZŰKÜLÉSÉVEL JÁRÓ TÉRDFÁJÁSOK.

Arthrosis
Nem gyulladásos, a legkülönbözőbb okokból létrejövő ízületi funkció csökkenés és károsodás.

Bursitisek nyálkatömlő gyulladások
A térd ízület környékén lévő nyálkatömlők betegségei. A térd ízület közelében rengeteg az ízülettel összefüggő, vagy össze nem függő nyálkatömlő, amelyek elsősorban mechanikai hatás révén megduzzadhatnak. Egyik formája parkettázókon, sokat térdelőkön jelentkezik, de fertőzés stb. is okozhatja. Kezelése szakorvosi feladat.

Baker – cysta
A térdhajlatban elhelyezkedő, a térd ízülettel összefüggésben lévő (kommunikáló) cysta. Kialakulhat valamelyik térdhajlati bursából. A cysta úgy növekszik, hogy a térd hajlításakor az ízületből a cystába préselődik a folyadék, de a visszaáramlás már akadályozott. A cysta hatalmas nagyságot érhet el, a lábszárizmok között, akár a bokáig leterjedhet.

Az ízületi csontvégek tumora

Szeptikus arthritis, fertőzött ízületi gyulladás
Térden gyakori, minden életkorban előfordulhat.

Periodikusan jelentkező a térdízületben kialakuló kóros folyadékgyülem okozta duzzanat.

„X”- láb, „O”- láb miatt kialakult térdfájások.

Lúdtalp, gacsos járás, stb. miatt keletkezett térdfájdalom.

Futó térd
Egészséges állapotban a térdkalács le-fel mozog futás közben, de nem ér hozzá a combcsonthoz. Ha azonban az alsó lábszár a kelleténél jobban befelé, vagy kifelé csavarodik, és húzza a térdkalácsot, az a combcsont végéhez dörzsölődik. Megszületik a fájdalom élmény, a tartós abnormális állapot fennállása sérülést eredményez. A futást ilyen esetben szüneteltetni kell. A jelenséget időnként duzzanat is kíséri.

A térdfájdalmak gyógyítása az általam alkalmazott módszerekkel az esetek egy részében eredményes.  Rendszeres kezeléssel  biztosítani tudom Pácienseim számára a mozgásszabadságot, és a fájdalom mentes életet.

KÖNYÖKFÁJDALMAK

Könyökbe kisugárzó fájdalom duzzanat, vagy mozgásbeszűkülés nélkül leggyak-rabban az alábbi esetekben jelentkezik.

– A gerincvelő nyaki szakaszának sérülései
– Perifériás ideg becsípődése (alagút szindróma)
– Szív izomhoz tartozó vérellátási zavarok
– Szívinfarktus
– Az alkar és a felkar egyes izmainak fokozott tónusa, (feszülése) rendellenes működése
– Ínsérülések, például teniszkönyök.

Fonák teniszkönyök
Azoknak az ínaknak a sérüléseiből jön létre, amelyek a csuklót hátra, a tenyérrel ellentétes irányba hajlítják. Okozója lehet a gyenge csukló izmok erőltetése. A fájdalom kisugárzási helye: könyökbe, és az alkar külső, hátsó részébe.

Tenyeres teniszkönyök, vagy más néven golfkönyök
A fájdalom a könyök belső, tenyér felőli oldalán jelentkezik. Azon ínak károsodásának következtében alakul ki, amelyek a kézfejet a tenyér irányába hajlítják. A sérülést kiválthatja például nehéz bőrönd cipelése.

A könyök mozgáshatárainak beszűkülésével, duzzanatokkal, és deformálódással járó könyökfájdalmak.

Ízületek elváltozásai

– Kopás (arthrosis) például foglalkozási ártalom következtében.
– Gyulladás (arthritis) például köszvény, vagy bakteriális fertőzés következtében. További információk az ízületi bántalmak kezelésénél.
– Ízületek környékén lévő nyálkatömlők (bursák) elváltozásai.

A könyökfájdalmak jelentős részét hatékonyan tudom gyógyítani az általam alkalmazott módszerekkel. A kezelés során általam rutinszerűen alkalmazott gyógymódok:

Klinikai masszázs (a mély izomrétegeket is érinti)
Gyógytorna
Izmokra gyakorolt impulzív pontnyomás (nem akupresszúra)