Reuma kezelése

Reuma kezeléseA reuma kifejezést legelőször a görögök alkalmazták, amely a betegség lefolyására utal. Azt jelenti, hogy a kór vándorló fájdalommal, és gyulladással jár. Közös kórképet feltételeztek róla bármilyen formában jelentkezett. Akár ízületi gyulladás, ideggyulladás, vagy izomfájdalomként. Sok esetben még ma sem ismerjük pontosan a kiváltó okokat. Úgy tűnik, hogy ezen betegség kialakulásában sokféle kór együttes megjelenése és a megbetegedett egyén sajátos szervezeti reakciója meghatározó szerepet játszik. Nem elhanyagolható az egyént ért civilizációs ártalmak hatása sem.

A reumatikus megbetegedések érintik a fiatal, 16 év alatti korosztályt is (juvenilis reumatoid arthritis). A fiatalkori reumás ízületi gyulladás tünetei a megbetegedett gyermekek nagy részénél a gyógyulást követően teljesen el tűnnek. Nagyon fontos, hogy a szülők figyeljenek gyermekük testtartási rendellenességeire, mert pl. az oldal irányú gerincferdülés (scoliosis) sok esetben serdülő korban kezd kialakulni főleg lányoknál. Szembetűnő jele, hogy a vállak egymáshoz képest nem egy síkban helyezkednek el. A Scheuermann-betegség (púposság) szintén serdülőkorban kezd kifejlődni, főleg fiúkban. Tekintettel arra, hogy ez egy speciális szakterület, nem kívánok a részletekben elmerülni.

A reumatológiai betegségeket az alábbi főbb panaszok jellemzik:

– Fájdalom
– Működési zavar
– Anatómiai elváltozás

Bakteriális, vírusos kórképek esetén hőemelkedés, láz, gyengeség, étvágytalanság, rossz közérzet is kísérheti a betegséget.

A reumatológiai betegségek döntő része mozgásszervi betegség. Előfordul azonban nem a mozgásrendszerhez tartozó reumatikus megbetegedés is pl. az állkapocs ízület reumás bántalmai.

A csontbetegségek ellátása elsődlegesen nem reumatológiai feladat, de mivel azok elváltozásai, sérülései, stb. közvetlen hatással vannak a velük kapcsolatban lévő lágy részekre, nem lehet őket figyelmen kívül hagyni.

A REUMATIKUS BETEGSÉGEK NÉHÁNY OKA

Gyulladás
-Ízületi gyulladás (arthritis)
-Izomgyulladás (myositis)
-Íngyulladás (tenditis)
-Ínhüvelygyulladás (tendo vaginitis)
-Nyálkatömlő-gyulladás (bursitis)
-Csontgyulladás (osteitis)

Kopás
-Túlterhelt ízületek kopásos elváltozása, degenerációja, pusztulása. (arthrosis)

Fertőzések
-Bakteriális, vírusos, gombás fertőzések. Pl. Lyme-kór. Kullancs csípés miatt bekövetkezett betegség.

Fertőzések után kialakult betegségek
– Például reumás láz. A streptococcus-fertőzés utáni, annak hatására kialakuló betegség. A penicillin feltalálása óta ritkán fordul elő.

Tumorok
– Ezek ellátása elsődlegesen nem a reumatológus feladatkörébe tartozik.

Szövetek kémiai elváltozásai
– Ízületek: a porcot újjáépítő sejtek szabálytalan működése következtében kialakult ízületi elváltozások. Például: a porcos rész fellágyulása.
– Csontok: csökkent mésztartalom, megnövekedett mésztartalom, csontelhalás.

Anyagcsere-rendellenességek
– Például köszvény. A vesék nem tudják a kórosan magas húgysav szintet a vérből eltávolítani a vizelettel, ezért húgysavkristályok rakódnak le az ízületekben. (Rohamokban jelentkező ízületi gyulladásban nyilvánul meg.)

Autoimmun folyamatok
– Például: reumatoid arthritis. Olyan betegség, amikor a szervezet saját szövetei, sejtjei ellen termel ellen anyagot.

A REUMATIKUS BETEGSÉGEK ÁLTAL ÉRINTETT SZERVEK

– Ízület
– Ízület körüli nyálkatömlő
– Izom
– Ín
– Ínhüvely
– Csont

A BETEGSÉG LEFOLYÁSÁNAK IDŐTARTAMA

– Akut (heveny, éles, gyors lefolyású)
– Idült (krónikus, hosszantartó)
– Periódikus

A BETEGSÉG KITERJEDÉSE

– Egy ízületre
– Több ízületre egyszerre
– Testrészekre (regionális) gerinc, felső végtag, alsó végtag, stb.
– Egész testre kiterjedő (leggyakoribb ok, vírusfertőzés).

A REUMA KEZELÉSE

Egyes reumatológiai betegségek priméren orvosi beavatkozást igényelnek, amelyek egzakt módon dokumentálhatók. Ilyen eseteknél az utókezelésben tudok segíteni. A rehabilitáció szerves része a tökéletes gyógyulást eredményező kezelési stratégiának.

Azok a mozgásszervi betegségek amelyek nem igényelnek elsődlegesen orvosi ellátást, eredményesen gyógyíthatók az általam alkalmazott technikákkal. Például:

csontkovács fogások
izomzatra gyakorolt pontnyomások
gyógytorna
klinikai masszázsterápia (a mély izomrétegekre is hat)
kínai masszázs
Thai masszázsfogások
Jógagyakorlatok
Csikung gyakorlatok

A fenti gyógymódok különösen ajánlottak az alábbi esetekben:

– Lábfájás kezelése
– Térdfájás kezelése
– Derékfájás gyógyítása
– Hátfájás kezelése
– Nyakfájás kezelése
– Vállfájdalom kezelése
– A kéz ujjainak betegségei
– Gerincgyógyítás
– Gerincferdülés kezelése
– Gerinctorna
– Porckorongsérv kezelése
– Bechterew-kór kezelése
– Lumbágó gyógyítása
– Balesetek utáni rehabilitáció
– Műtétek utáni rehabilitáció

A KEZELÉS HATÁSA

– Megszűnik a fájdalom
– Javul a megbetegedett szövetek keringése, felszívódnak a nyirok duzzanatok, (ödémák)
– Rendeződnek a reverzíbilis mozgásszervi deformálódások
– A visszafordíthatatlan deformitások nem fokozódnak tovább
– Megerősödnek a meggyengült sorvadásnak indult izmok
– Feloldódnak az izomgörcsök
– Regenerálódnak az ízületek
– Javul az állóképesség
– Stabilizálódik a lelki egyensúly
– Javul az életminőség

A reumatikus betegségek gyógyítását jobb eredménnyel tudom végezni olyan Pácienseknél akik hajlandók a természetgyógyászat más területein bevált gyógymódokat is elfogadni, és  alkalmazni saját gyógyulásuk és egészségük megőrzése érdekében.

viz

Méregtelenítés

JAVASLATAIM

– Méregtelenítés
– Vegetáriánus étrendre való áttérés
– Fitoterápia (gyógynövények)
– Vízgyógyászat

Méregtelenítés
Ön most azért szenved, mert szervezete telítődött a mérgező anyagokkal, aminek oka a rosszul megválasztott étkezési szokásokban keresendő. Az ízületek egyik legfőbb ellensége a húsleves. Nem ajánlott továbbá a vörös húsok fogyasztása, az olajban, zsírban sült krumpli, (a sütőben héjában sült krumplira ez nem vonatkozik) ellenjavallt a fánk, a hüvelyesek: bab, borsó, a fehér kenyér, a só, cukor, a kávé élvezete.

Köszvényben szenvedő betegek kerüljék az alkohol fogyasztását. Nem csupán a márkás italokra gondolok, hanem a vacsora után  elfogyasztott édességre, amely az emésztőrendszerben rossz minőségű cefrévé, alkohollá alakul át. Sok esetben a migrén egyik okozója is lehet.

Fogyasszunk természetes alapanyagokból készült ételeket az agyonfőzött tartósítószerekkel dúsított finomságok és konzervek helyett. Az eltökélten gyógyulni szándékozó betegeknek ajánlom az 5+2 napos léböjtöt szakember irányítása mellett! Vigyázzunk a szabályok betartására, ha pl. egy 5 napos böjt megtörését bőséges reggelivel indítjuk, szó szerint életveszélybe hozhatjuk magunkat! (Irodalom. Dr. med. Hellmut Lützner: Gyógyító böjt.)

alma

Egészséges táplálkozás

Vegetáriánus étrendre való áttérés
A vegetáriánus étrendet minimum 1 évig kell folytatni. Ezalatt az idő alatt a szervezetben lévő méreganyagok eltávoznak, a test szövetei kitisztulnak, a közérzet javulása leírhatatlan.

Fitoterápia
Fogyasszunk gyógyteákat. Vértisztító, gyulladáscsökkentő teák: gyermekláncfű, nyírfa, fűzfakéreg, csalán, zsurló, zsálya, diólevél, hibiszkusz, bodza, hársfa. Készítsünk gyógynövényekből gyógyhatású szereket ( pl. fekete retek pakolást fájós ízületre). A fitoterápia külön szakterület, csupán gondolatébresztő szándékkal jegyeztem le ezt a néhány sort.

Vízgyógyászat
Évszázadok óta eredményesen alkalmazzák a reumatikus betegségek gyógyításában a vízzel történő gyógyítást. A szabályok betartása a vízgyógyászati kezeléseknél is igen fontosak. Pl. egy helytelenül kivitelezett lábra irányuló hideg-meleg váltózuhany terápiával komoly húgyúti gyulladást lehet „beszerezni” meghűlés következtében.

Szaktanácsaimmal szívesen segítek azoknak a Kedves érdeklődőknek, akik a természetes gyógyítás eszközeit szeretnék választani gyógyulásukhoz, és egészségük megőrzéséhez. A terápiát úgy dolgozom ki, hogy az egyben a prevenciót is szolgálja, helyreálljon az anyagcsere mechanizmusa normalizálódjon a meghibásodott immunrendszer, és a mozgás ismét örömöt okozzon. (Irodalomnak ajánlom, Dr. Albert Schalle: A vízgyógyászat ABC-je.)