Mozgásszervi betegségek kezelése

jógaA test mozgásában, helyváltoztatásában részt vevő szerveket együttesen mozgásrendszernek nevezzük. A mozgásrendszer aktív és passzív részekre osztható. A passzív részekhez tartoznak egyrészt a csontok, számuk 206 darabra tehető. Belőlük épül fel a test szilárd váza.

A csontokat összekötő ízületek szintén a mozgásrendszer passzív részét képezik. Róluk weboldalamon a kezelt betegségek, ízületi bántalmak kezelése című fejezetben írok részletesebben.

A mozgásrendszer aktív részei az izmok, (musculus) amelyek a csontokkal szoros kapcsolatban állnak, és működésükkel azoknak a térben elfoglalt helyét változtatni képesek. A vázizmok szövettanilag harántcsíkolt izmok. Számuk 350 db. Az izomzat a test súlyának több mint harmadrésze.

Az izmokat inak rögzítik a csontvázhoz. Két rögzülési pontjuk van, az egyiket eredésnek, a másikat tapadásnak nevezzük. Az izmok gazdag érhálózattal rendelkeznek. Hasonlóan gazdag ideg ellátásuk is, az idegek sérülése az izmok működésképtelenségét, bénulását vonja maga után. Egy izom annál nagyobb erőt képes kifejteni, minél nagyobb a keresztmetszete.

Mozgásszervi betegeknél a túlzott pihentetés, a mozgásszegény életmód, az ízületek mozgásterjedelmének további beszűküléséhez, az izom összehúzódásához, tömegének csökkenéséhez, izomsorvadáshoz, vezet. Az esetleges fájdalmak vagy kellemetlenségek ellenére szükség van a kíméletes aktív, vagy passzív mozgatásra a pihenés-mozgás arányának helyes megválasztásával!

Igen hatékony lehet a masszázs, és a gyógytorna egy kezelésen belüli váltott alkalmazása. Még a régebben elszenvedett balesetek, a vele született mozgásszervi rendellenességek esetében is jó eredményt lehet elérni szakszerűen megválasztott terápiával, kitartó empatikus kezelésekkel, eltökélten gyógyulni akaró együttműködő betegeknél.

A hozzám forduló pácienseket az általam évek óta eredményesen alkalmazott módszerekkel gyógyítom. Ezekről weboldalamon a kezelt betegségek, és az alkalmazott terápiák című fejezetekben írok részletesen.

Praxisomban rutin szerűen alkalmazott gyógymódok:

Csontkovácsolás
Gyógytorna
Klinikai masszázsterápia (a mély izmokra is hat)
Kínai masszázsterápia (az akupunktúra elvei szerint)
Jógagyakorlatok

Célom a jó közérzet helyreállítása, fenntartása, fájdalmak enyhítése, megszüntetése. Balesetet szenvedett, műtéti beavatkozáson átesett Betegeim rehabilitációja. Szakmai ártalmaknak kitett Pácienseimnél a kóros állapotok kialakulásának megelőzése. Szerzett vagy veleszületett testtartási hibákból, túlterhelésekből eredő deformálódások megállítása, visszarendezése. Minden Páciensem számára személyre szóló kezelési tervet készítek. A kezelések ennek alapján történnek gyógyszerek adagolása nélkül holisztikus szemlélet szerint. „Az egyén egy teljes, meg nem osztható szervezet, amelyben minden összeköttetésben és kapcsolatban áll egymással.”