Lumbágó kezelése

Lumbágó kezeléseA deréktáji fájdalmak által okozott kényszertartást és ezek hatására bekövetkezett mozgáskorlátozottságot magába foglaló tünet együttest lumbágónak nevezik. Az embert életének legaktívabb szakaszában a húszas évei, és az ötvenes évei között éri el leggyakrabban, de a 60 – 70 éves korosztály egy része is szenved miatta. A fájdalom kezdődhet hirtelen rossz mozdulat után, vagy teher emelésekor.

Máskor lassan, fokozatosan fejlődnek ki a panaszok. A lumbágó kialakulásában közrejátszanak a foglalkozási ártalmak, továbbá okozója lehet a mozgáshiányos életmód is. Az erre érzékeny személyeknek óvakodni kell közvetlen fürdés után a terhek emelésétől, a hirtelen mozdulatok végzésétől, derékból történő előrehajlástól, stb.

A meleg víz ellazítja az izmokat, megszűnik a mozgásrendszer statikai biztonsága, és bekövetkezik az ízületek elmozdulásaiból, és a különféle becsípődésekből eredő fájdalmak kialakulása.

Gyakran találkozom olyan beteggel, aki zuhanyozás után lehajol a lábát megtörölni, de kiegyenesedni már nem tud, mert a felállási próbálkozását megakadályozza a tűrhetetlen fájdalom. Ezért zuhanyozás után ajánlatos a zoknit, harisnyát, nadrágot, ülve felvenni, mert álló helyzetben az egyik láb felemelése alátámasztás nélkül kiválthatja a csípőcsonti-keresztcsonti ízület (S.I.) elmozdulását azonnali, heves fájdalmak kíséretében.

A fájdalom mértéke olyan szintre emelkedhet az egyenes testtartás felvételére tett kísérletek miatt, hogy az, ájulási hullámokat is kiválthat. Ilyenkor a beteg görnyedt kényszertartásban elvonszolja magát a legközelebbi fotelig, ágyig, és kiszolgáltatottan várja, hogy történjen valami ami véget vet a szenvedésének.

Egy másik arca a lumbágónak, amikor a fájdalom enyhe, vagy közepes erősségű formációban lép fel. Tompa, mélyről sugárzik, folytonos. Nem éri el a fájdalomküszöb szintjét, de elegendő ahhoz, hogy szünet nélküli jelenléte tönkretegye a beteg életét.

A lumbágó jellegű fájdalom ritkán szűnik meg kezelés nélkül. Nem célszerű hetekig, hónapokig együtt élni vele, mert bármely pillanatban a „viselhető” fájdalom „viselhetetlenné” válhat megmagyarázhatatlan ok nélkül.

Olyan tipikus kibontakozási formája is létezik a betegségnek, amikor a fájdalom csak időnként jelentkezik, – és még nem is nevezhető fájdalomnak. Naponta két-három alkalommal észlelhető rövid ideig tartó szolid jelzést „ad le” csupán. A szleng területéről kölcsönvett kifejezéssel élve, kerülgeti, kóstolgatja a célszemélyt, és egy óvatlan pillanatban pl. gépkocsivezetésnél tolatáskor, vagy kissé csavarodott ülőhelyzetben egy tüsszentés után lecsap az áldozatára.

A LUMBÁGÓ KIALAKULÁSÁNAK NÉHÁNY OKA

Izom-rendellenességek
– Az izomzat túlzott feszülése
– Izomhúzódások
– Izomsérülések
– Gyulladásos izombántalmak

A csigolyákat összekötő szalagok elváltozásai
– Meszesedés
– Húzódás

Ízületi elváltozások
– A csípőízület elváltozásai
– A gerinc ízületeinek kopásos elváltozásai
– A gerinc ízületeinek gyulladásai

A csigolyák közötti porckorong betegségei
-Porckorongok degenerációja. A porckorongok elvékonyodásának következtében a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz. Szűkül a csigolyák közti rés amelyen az idegek kilépnek a gerincoszlopból, és nyomás alá kerülnek.
-Porckorongsérv. Két csigolya összenyomódásakor a porckorong külső kemény porcos állománya átszakad, és a belső lágy zselé szerű rész kipréselődik. Ez a kidomboruló lágy rész nyomja, irritálja, károsíthatja is a közelben lévő ideget, ezzel súlyos fájdalmat, és funkció zavarokat- akár bénulást is okozhat.

Testtartási hibákból eredő fájdalmak
– Szerzett, vagy veleszületett testtartási rendellenességek
– Foglalkozási ártalmak következtében kialakult visszafordítható, és visszafordíthatatlan elváltozások.- Lábak hosszainak egymástól való eltérése.
– Lúdtalp
– Csípődeformitások
– A gerincoszlop túlzott görbületei

A belső szervek által okozott derékfájások
– Vesemedence-gyulladás
– Nőgyógyászati betegségek
– Végbél, hólyagtáji, prosztata betegségek
– Daganatok

Idegrendszer eredetű derékfájdalmak
– Valamely ideg nyomás alá kerül
– Gerincvelő-gyulladás
– Általános idegrendszeri megbetegedések deréktáji tüneteket produkálnak. (pl. sclerosis multiplex)

Sérülésekből eredő derékfájások
– Sportsérülések
– Közlekedési balesetek okozta sérülések

Időjárás által okozott lumbágó
Ezen betegségre érzékeny személyeknél a nyári melegben vizes fürdőruhában való tartózkodás is kiválthatja a lumbágót.

Egyéb okok
– Nem megfelelően kialakított fekhely
– Helytelen táplálkozási szokások
– Pszichés okok

A FÁJDALOM HELYE

Van aki a keresztcsont tájékon érzi a fájdalmat, mások a medencecsont felső peremén, megint mások lágyékban, a herékben, vagy a farizmokban. A lumbágó tünetegyüttes fájdalmai nem sugároznak ki a lábakba. Amikor a fájdalom a lábakba is kisugárzik, isiászról beszélünk.

A lumbágóval kapcsolatos jelenségekről személyes tapasztalataim alapján is „ van szerencsém” beszámolni. Az első fájdalmaim mintegy 30 évvel ezelőtt kezdődtek. Orvostól- orvosig jártam, változó sikerrel. Porckorongsérvet diagnosztizáltak, amellyel a mai napig együtt élek. Az utóbbi 25 év során saját kezeléseimnek köszönhetően sikerült tartós, tünetmentes állapotot létrehoznom.

A LUMBÁGÓ KEZELÉSE

Tapasztalataimat felhasználva különböző gyógymódokból kialakítottam egy hatékony kezelési módszert, amellyel a hozzám forduló derékfájdalmaktól szenvedő Pácienseket eredményesen tudom kezelni. A gyógyítás személyre szabottan történik minden esetben más-más technikát alkalmazok.

Pl. olyan személyeknél akinél csontritkulást diagnosztizáltak szóba sem jöhet a csontkovácsolás. Egy csiklandós pácienst pedig nem lehet masszázsterápiával gyógyítani, stb. A lumbágót kiváltó alapbetegséget olykor nem tudom meggyógyítani, de szakszerű empatikus kezeléseimmel az esetek döntő részében tartósan tünetmentes állapotot hozok létre.

A mozgásképtelen Páciensekhez általában házhoz megyek gyógyítani, akik egy kanapén vagy ágyon félig ülő, félig fekvő görnyedt kényszertartásban mozdulatlanul „fogadnak”. „Statisztikám szerint” az első kezelés után átlagosan 10 esetből heten saját lábukon kísértek ki a kapuig. Testtartásuk, járásuk, még nem volt hibátlan, de a fájdalmat sikerült a „viselhető” szintre mérsékelni. A teljes gyógyulást 3-5 kezeléssel tudom elérni.