Izomfájdalmak kezelése

Izomfájdalmak kezeléseAz izomfájdalmak kialakulása

A testünkben jelentkező fájdalmak jelentős részét az izmok fokozott feszülése által beindított ördögi kör okozza.

A feszültség miatt az izomban romlik a hajszáleres keringés, ezért oxigénhiányos állapot jön létre. Lelassul a terület anyagcseréje, ezáltal felszaporodnak a salakanyagok. Ezek irritálják a kémiai ingerekre érzékeny receptorokat, amelyek fájdalomra jellemző ingerület mintázatot továbbítanak a központi idegrendszer felé, és létrejön a fájdalomélmény. (A receptorok a sejtek felszínén vagy belsejében elhelyezkedő molekulák, amelyek inger felfogására, és annak továbbítására képesek.)

A fájdalomra az izmok további feszüléssel reagálnak, létrejöhet a görcsös állapot. Az izomfeszülés oldásával a keringés javulása mellett a kellemes közérzet is visszaállítható. Mindennapi gyógyító munkám során ebben nyújtanak segítséget a különféle masszázstechnikák, és mozgásgyakorlatok.

A témával részletesen foglalkozom weboldalamon a mozgásterápia-jóga fejezetben. Természetesen az izomfájdalmak hátterében egyéb okok is állhatnak. A kezelés megkezdése előtt ezért fontos a Páciens kivizsgálása, amelyet a weboldalamon az izom ízületrendszer vizsgálata című fejezetben ismertetek.

Az izomfájdalmak kezelésénél ha nem képez ellenjavallatot az esetek döntő többségében az alábbi technikákat alkalmazom.

Kínai masszázs (az akupunktúra elvei szerint)
Klinikai masszázs (a mély izmokra is hat)
– Köpölyözéssel történő kezelés
Gyógytorna
Pontnyomás