Gerincbántalmak kezelése

Gerincbántalmak kezeléseA gerinc öt szakaszból áll.

A nyaki gerinc 7 nyakcsigolyából. A mellkasi gerinc 12 hátcsigolyából, és a hozzájuk rögzülő bordákból. Az ágyéki gerinc 5 ágyékcsigolyából. A keresztcsont 5 összecsontosodott csigolyából. A farkcsont általában 4 (csökevényes) fark csigolyából.

Bár mindegyik szakasz alapvető szerkezete és funkciója hasonló, a különböző szakaszok csigolyái jelentősen eltérnek egymástól mind méretükben mind alakjukban. Míg a csigolyák a gerinc oszlopot stabillá teszik, a csigolyákkal váltakozva elhelyezkedő porckorongok a gerinc rugalmasságát biztosítják. Ellenállnak a nyomásnak, a rázkódást is jól bírják, sőt a gerincoszlop forgó és hajló mozgásra is képes. A csigolyák testén hosszanti irányban elől-hátul erős szalagok futnak végig szorosan tapadva a csigolyatestekre, a csigolyaíveket pedig a sárga szalag köti össze.

A csigolyák közepén csigolya lyuk van, belőlük alakul ki a gerinccsatorna amelyben a gerincvelő fut. A csigolyák különböző nyúlványain a törzs izmai és a már említett szalagok tapadnak. A felnőtt ember öt gerincszakaszán négy élettanilag normális görbület alakult ki. A nyaki és ágyéki szakaszok előrefelé irányuló, a háti, keresztcsonti és farkcsonti szakaszok hátrafelé irányuló görbülettel rendelkeznek. A  görbületek jelentős megnövekedése vagy lecsökkenése veszélyezteti a helyes testtartást, ezért   rendbehozataluk és jó állapotban tartásuk a testtartásra irányuló kezelés egyik célja.

csontkovácsolás

Amikor a gerincre a test egészének összefüggésében tekintünk, két fontos tényt kell figyelembe vennünk:

1. A test súlypontja a medencében helyezkedik el jóval a gerinc előtt.

2. A váll egyetlen ízülettel kapcsolódik a csontvázhoz, ami ugyancsak jóval a gerinc előtt helyezkedik el. Ebből következik, hogy a gerincnek és a hozzájuk rögzülő izmoknak erős előre irányuló húzással szemben kell megőrizni az egyenes tartást. Minden amit mi emberek teszünk, igényli a fejünk a felső végtagjaink és a törzsünk előre-hátra, le és felfelé stb. történő mozgását. A gerinc felületes izmainak feladata a hát alsó részeinek izmaival együtt, hogy egyensúlyban tartsák a testünket az ilyen mozgások során.

A rossz testtartás súlyosan megterheli a gerinc mélyebb, és a nyak hátsó izmait is, ami a fájdalom kifejlődését eredményezi. A gerincbántalmak jelentős része a túlzott izomfeszülésekből adódik amelyeket rutin szerűen alkalmazott kezelési módszereimmel hatékonyan tudok gyógyítani. A fájdalmak hátterében természetesen számos egyéb ok is állhat, ezért elengedhetetlen a kezelés megkezdése előtt a pontos diagnózis felállítása.

A gerincfájdalmak kezelésénél – ha nem képez ellenjavallatot – az alábbi gyógymódokat alkalmazom:

– Gerinctorna
Gyógytorna
Kínai masszázs (az akupunktúra elve szerint)
Thai masszázs (izmok, ízületek nyújtása)
– Yumeiho masszázs (lágy csontkovácsolás)
Jógagyakorlatok
Csikunggyakorlatok
Csontkovácsolás
Izmokra gyakorolt pontnyomás (lásd weboldalam alkalmazott terápiák, nem akupresszúra)
– Meir Schneider-módszerrel való gyógyítás
– Imaginációs tréning