Csikung

A csikung Kínában kialakult önfejlesztő gyakorlatrendszer, amely része a hagyományos kínai orvoslásnak. Számos betegség és kóros állapot kezelésére, egészségmegőrzésre használják.

A gyakorlatok célja többféle lehet. Az egészségvédő szándékkal végzett gyakorlás a betegségek megelőzését és a gyógyítást, a testalkat megerősítését, a korai öregedés elkerülését, az életminőség javítását tartja szem előtt.

A szerzetesek vagy a szellemi utat követői elsősorban a tudat állapotra gyakorolt hatását igyekeznek kihasználni, a harcosok a fizikai erő hatékonyságát és a harci szellemüket fokozták a belső energiák tréningjével.

A legrégebbi írásos emlék i.e. hatodik századból származik. A lassú kecses mozdulatok könnyed végrehajtása révén a test energiával töltődik fel.

A csikung lényegéből elnevezése is sokat elárul. A „csi” szótag az energiára utal, míg a „kung” a gyakorlást, munkálkodást, foglalkozást jelenti.

Az évezredek során a csikungnak két fő irányzata alakult ki

– Külső gyakorlatok (pontatlan hasonlattal élve, gimnasztikai mozdulatok lassított változatai)

– Belső gyakorlatok (ellazult testhelyzetben végzett a tudatot befolyásolni szándékozó tréning)

A külső gyakorlatok során a test mozog, a tudat nyugalomban van, ám ilyenkor sem lehet kijelenteni, hogy a tudatnak ne lenne szerepe a testen belül szétáradó energia szabályozásában. A külső gyakorlatok típus szerint lehetnek álló, ülő, vagy fekvő pozícióban végrehajtott gyakorlatok. Akkor helyes a testtartás, ha az adott gyakorlatot figyelembe véve a lehető legkényelmesebb, ellazult és stabil. Az ellazultság nemcsak az izmokra, hanem a tudatra is vonatkozik. Az energia csak az ellazult izmokban tudd szabadon áramlani, csak így juthat el a test olyan területeire amelyek igényelnék az új energiát. Ahol az izom megfeszül, ott a csi áramlása megreked.

A mozdulatok

A mozgás hatására elsősorban a végtagokban fokozódik a csi áramlása. Az összegyűlt energia azután a szervekbe áramoltatható.

A legjellegzetesebb mozdulatok:

a test súlypontjának emelése – süllyesztése
kilépés – visszalépés
az izmok feszítése – ellazítása
karok kinyújtása – visszahúzása.

A csikung gyakorlatokban a mozgás lassú, a mozdulatok legömbölyítve, simán mennek át egymásba. Az izmok megfeszítése gyakran csak képzeletben történik.

A belső gyakorlatok során a tudat szabályozása és a figyelem irányítása a hatás létrejöttéhez elengedhetetlen. A fontos dolgok belülről történnek. Szavakra, tárgyakra, a test különböző területeire koncentrálunk, a légzést szabályozzuk, imaginációt (beképzelést) végzünk. Beképzeljük pl.,hogy a tengerparton napozunk, a nap energiája szétárad testünkben, és feltölti a kimerült szervezetünket.

Akarat, türelem, kitartás.

Az akarat nem görcsös elszántságot jelent. Inkább úgy értelmezhető, hogy nem kényszerből gyakorolunk, hanem szabad választásunk eredményeként köteleztük el magunkat. Ha ilyen hozzáállással végezzük a csikung gyakorlatokat motivációnk erős lesz és a gyakorlásokat nem kellemetlen kötelességként hanem ajándékként élhetjük meg.

A türelmetlenség az eredmény erőltetése a remélttel ellenkező hatást vált ki. Az aktivitást passzivitás kövesse, amelynek során a szervezet belső folyamatai elősegítik a megerősödést. A fejlődés szinte észrevétlenül, ám annál biztosabban megy végbe. A keleti mozgásgyakorlatoknál nem az eredmény a lényeg, hanem a lelkiismeretesen elvégzett munka.

A keleti mozgásgyakorlatok előnyei:

– Viszonylag könnyen elsajátíthatók.
– Otthon is végezhetők a gyakorlatok.
– Középkorúak, és idősebbek is aktívan gyakorolhatják, sőt idős korban is elkezdhető.

A csikung gyakorlatok különösen ajánlottak az alábbi esetekben:

– Mozgásszervi betegségek
– nyakfájások
– befagyott váll
– derékfájások
– hátfájások
– gerincbetegségek
– csípőfájdalmak
– ízületi panaszok
– izomgörcsök oldása
– Magas vérnyomás
– szívkoszorúér betegségek
– légzőszervi betegségek
– gyomor és nyombélfekély
– gyomorsüllyedés
– étvágytalanság
– székrekedés
– kimerültség
– neuraszténia
– depresszió

Az utóbbi évtizedekben klinikai körülmények között is igazolták a csikung jótékony hatásait a fent említett esetekben.
Kérésre akárcsak a jóga gyakorlatokat a csikung alaptechnikáit is szívesen betanítom a tisztelt Érdeklődőknek.