Tradícionális kínai masszázs

Kínai masszázsA HKO (hagyományos kínai orvoslás) szerves része. Keletkezésének története az időszámításunk előtti évezredekre nyúlik vissza. Az indiai, tibeti, kínai, vietnami, japán, koreai masszázsrendszerekben megtalálhatóak a hasonló technikai elemek, de a kultúrájukra jellemző, egymástól némileg eltérő karakterisztikus fogások megkülönböztetik őket egymástól.

I.sz. után az első században egy tibeti orvos kísérletet tett a keleti gyógymódok egyesítésére, de újra szétváltak. Közös filozófiai alaptörvényük azonban nem változott, fő szempont az energiakeringés harmóniája a szervezeten belül.

A távol-keleti emberek a természettel szorosan együtt élő, és annak egyértelmű részének tekintik magukat. Egészségük megőrzésének érdekében tevékenyen és tudatosan részt vállalnak helyes táplálkozási szokásokkal, tornával, légzőgyakorlatokkal, meditációval segítik saját egészségük megőrzését, míg az európaiak passzívan „elszenvedik” gyógyulásuk reményében a kezeléseket és elvárják, hogy mások meggyógyítsák őket.

A kínai masszázs gyakorlásához a hagyományos kíni orvoslási rendszer oda vonatkozó ismerete szükséges. A HKO nem különíti el a test és a lélek betegségeit egymástól. Kezelésükben nem is tesz különbséget annak megítélésében, hogy valaki gondolatait vagy az ételt nem tudja megemészteni. A megoldás kulcsa, helyre kell állítani a szervezeten belül a megbomlott harmóniát. A harmónia akkor biztosított, ha sem a vérkeringés, sem az energiakeringés nincs akadályoztatva, a szervek anyagi minősége és energiatelítettsége optimális. A kínai „energia” a lélegzetről nyerte a nevét, csi-nek hívják (írják Qi-nek is) csi-nek ejtjük, amely optimális esetben a 14 főcsatornában szabadon áramlik. Az üres csatornákat fel kell tölteni, az áramlást akadályozó blokkokat meg kell szüntetni.

A szervezet állapotának felmérésére, a betegségek okainak felderítésére a HKO sajátos diagnosztikai módszereket alkalmaz.

Néhány közülük:

1. A beteg kikérdezése
Tíz alapvető kérdéssel fel kell tudni térképezni a beteg állapotát.

2. A test anyagának vizsgálata

3. Pulzusvizsgálat
Többféle pulzusminőséget vizsgálnak. Egy csuklón a három középső ujjal egyszerre két mélységben felszínen és mély tapintással (erős nyomással) hat kvalitást tudnak egy csuklón felmérni. A két csuklót egyszerre figyelmesen kell vizsgálni.

4. Nyelvdiagnosztika
A kinyújtott nyelv alakjából, színéből, a színek árnyalatainak végtelen skálájából, stb. fontos információkhoz lehet jutni. Az sem mellékes, hogy a beteg milyen módon nyújtja ki a nyelvét. Félénken, ferdén, stb.
Az európai ember számára szokatlan, részben vagy teljesen, csak hosszú idő alatt átvehető és elfogadható életszemlélet a nagy távolságok ellenére is divatossá, mondhatni kívánatossá vált körünkben. Ennek köszönhető, hogy a távol-keleti gyógyítási módszereket hazánkban is sokan megismerték. Egyesek mestereivé váltak e témának és azt magas szinten művelik.

5. Az arc megtekintése
Normál esetben fényes, meleg kórképekben vörös, hideg kórképekben a vér hiányában halvány, fényes-sárga Yang sárgaság esetén, kékes-lila erős fájdalom és vérpangás során.

Az ösztönösség mellett a biztos tudás mindig hasznos. A betegnek ugyanis a félig tudás árthat a legtöbbet. A tanulás folyamatos, ezen az úton nincs megállás, aki belefogott, nem hagyhatja abba, de nem is érhet a végére.

A taoista elmélet szerint a kínai masszázst alapvetően kétféle céllal lehet végezni, s ez mindig a páciens, illetve az éppen kezelt testrész állapotától függ. Vagy erősíteni, serkenteni szeretnénk, vagy pedig visszafogni, nyugtatni, szedálni. Ezek figyelembe vételével választjuk ki az akupunktúrás pontok kezelésére alkalmazandó fogásokat. A hatás hasonló, mint az akupunktúra esetében, csak itt a tűszúrások helyett az akupunktúrás pontokra gyakorolt hatást kézi technikák alkalmazásával érjük el.

A hagyomány tíz alapfogást tart számon:

Stimuláló alapfogások
– markolászás
– gyúrás
– dörzsölés
– ütögetés
– felcsípés, kiemelés

Szedáló alapfogások
– tolás
– nyomás
– körkörös gyúrás
– görgetés tenyérrel
– kaparósimítás

Fenti alapfogásokból később számos variáció született. Összenyomás, szétválasztás, szitálás két kézzel, végtagok, testrészek tornáztatása (kimozgatása). Ráismerhetünk néhány olyan technikára is, amelyet némely változtatással napjainkban is alkalmaznak egyes csontkovácsok.

A masszázsterápia védelmet nyújt a betegségek kialakulása ellen, de még a kialakult betegségek esetén is sikerrel alkalmazható.

Különösen ajánlott az alábbi esetekben:

– mozgásszervi betegségek
– merev nyak
– befagyott váll
– különféle derék- és hátfájások
– gerincbántalmak
– lábfájások
– izomgörcsök oldása
– ízületek mozgékonyságának fokozása
– migrén
– menstruációs görcsök
– légúti allergiás tünetek
– krónikus fáradtság
– stresszoldás, szorongáscsökkentés
– székrekedés oldása
– emésztés javítása

Mindezeken felül kellemes élményt jelent, jó közérzetet vált ki.

A masszázskezeléshez különféle krémet, olajat használunk.

A teljes masszázs időtartama kb. másfél óra.