Thai masszázs

thaimasszazsA jelenleg ismert thai masszázst hozzávetőlegesen ezer éve művelik. Gyökerei azonban sokkal régebbi korokra nyúlnak vissza. Mivel nagyon sokáig a XVII. századig a tudást indiai mintára csak szóban adta át a tanító a diáknak jelentősebb írásbeli emlék nem maradt fenn a régebbi korokról. A thai masszázs ezért nem rendelkezik írásbeli hagyományokkal.

1832-ben III. Ráma király parancsára a Bankongban lévő Wat Pho kolostor falára felvésték a múltból megmaradt töredék információk alapján a 30 képből elölről 30 képből hátulról látható sematikus ábrákat, amelyek ma is megtalálhatóak.

A thai masszázs hatása akárcsak a kínai vagy indiai technikák esetében elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában, az energiarendszer szabad áramlásának biztosításában rejlik.

A masszázs az izmok nyomásával, nyújtásával igyekszik az energiapályák átjárhatóságát elérni. „Repertoárját” túlnyomórészt a nyomó, nyújtó és kimozgató fogások alkotják. A nyomást talppal, tenyérrel, hüvelykujjal, könyökkel, térddel végzi a masszőr.

Az egyes izmokat mindig egy kicsit jobban megnyújtják, mint amennyire az adott pillanatban képes lenne, és az ízületeket is épp egy kicsit jobban kimozgatják, mint amennyire saját mozgató-izma elmozdítaná.

Tevékenységem során a thai masszázstechnikáknak a mélyen fekvő izmok nyújtásában veszem hasznát. A jó eredmény eléréséhez különleges testhelyzet felvétele szükséges. Pl. a hason fekvő páciens homorú helyzetbe „vitele”, majd ott kitartva 20-30 másodpercig. (szükség esetén ismételni is lehet)
Ez a technika többek között a belső csípőizmok megnyúlását eredményezi.

thai2Hagyományos masszázsfogásokkal nem minden esetben tudjuk megfelelően kezelni ezt a területet. Nevezett izomcsoport a 12. háti csigolya testének oldalán és a 4., 5. ágyéki csigolyák testén ered. Lefelé irányulva áthalad a hasüregen egyesülve egy másik csípőcsonthoz tartozó izommal (musculus iliacus) a combcsont felső, belső felszínére a kistomporhoz tapadnak erős ínnal. Ez az izomcsoport a musculus iliopsoas (lásd kép: Ágyéki panaszok).

A test egyik legfontosabb izomcsoportja annak egyenes tartását biztosítja, továbbá rögzítet végtagok esetén előredönti a medencét, csípőben hajlítja a combot, egyidejűleg kifelé fordítja azt. Megrövidülése heves fájdalmat okozhat derékban, a hasban, gyomortájtól lágyékig, lágyéktól a comb felső részének közepéig.

A thai masszázst köznyelven a kényelmes emberek jógájának is nevezik. A masszázskezelést padlóra helyezett vékony szivacson, tatamin célszerű lebonyolítani. A kezelés során a páciens könnyű, laza ruhában van.