Csontkovácsolás

CSONTKOVÁCSOLÁS (MANIPULÁCIÓ)

“A csontkovács fogásokat tilos lendületből végrehajtani!”

A csontkovács: mióta az emberiség létezik, mindig voltak és lesznek csontkovácsok minden földrészen, minden népcsoportban. Az egyiptomiaknál, a távol-keleten és Európában egyaránt. Sokféle elnevezéssel lehet illetni. Kiropraktika, osteophathia, manuálterápia stb. A legkifejezőbb, legtalálóbb szó erre a tevékenységre a csontkovácsolás.
Igaz a kifejezések mögött lehetnek enyhe módszerbeli eltérések tekintettel arra, hogy honnan származik, és milyen irányzatot képvisel.

A csontkovács technikákkal végrehajtott műfogások nagy tapasztalatot, és rátermettséget követelnek meg. Művelőjének magas szintű anatómiai ismeretekkel kell rendelkezni, és ujjaival érezni „látni” kell az ízületek tized milliméternyi elváltozásait, ha ez a képesség hiányzik, az elméleti tudás egymagában kevés a csontkovács szakma eredményes gyakorlásához.

A csontkovács fogásokat tilos lendületből végrehajtani!

A tudatlanság vakmerőségével végzett kezelés tragédiához vezethet. Nil nocere! (Ne árts!)

Külföldön vannak iskolák, pl. a Palmer-féle iskola, ahol több mint 1400 órás elméleti képzésre építik fel az emberi szervezet mintegy 300 ízületének korrekcióját kezelendő oktatást, kiválasztva az arra alkalmas tehetséges hallgatókat.

Nálunk a csontkovácsok tevékenysége túlmisztifikált. Tudomásul kell venni, hogy egyik természetgyógyászati eljárás sem csodamódszer. Mindegyiknek megvannak a javallatai – ellenjavallatai és csak ezek figyelembevételével lehet becsületes gyógyító munkát végezni.

A bevezetőben ismertettem a Stoddard skálát. Ennek megfelelően csontkovács fogások kizárólag a 2. fokozatú közepes-enyhe fokú ízületi mozgáskorlátozottság esetében alkalmazhatóak. Szaknyelven funkcionális ízületi blokk (FIB) oldására. A szomszédos ízületek lezárása (rögzítése) után egy speciális fogással elvisszük a kezelendő ízületet a mozgáshatárig és egy egyszeri impulzusszerű műfogással mozgáspálya felszabadítást végzünk, melyre az ízület az esetek többségében kattanásszerű hanggal válaszol.

Csontkovácsolás előtt a mozgás-szegmentumot előzetes diagnosztikus fogásokkal feltérképezzük, az izmokat, szalagokat (masszázzsal) felkészítjük a fogás kivitelezésére. „Hidegen” nem célszerű csontkovács fogásokat végrehajtani. A beteg bizalmára szükség van, előzetesen a tervezett beavatkozásról felvilágosítjuk, beleegyezését kérjük.

A csontkovács kezelést leggyakrabban az alábbi esetekben alkalmazzuk:

– Hirtelen rossz mozdulat hatására kialakult fájdalmak megszüntetésére.

– A test szimmetriájának helyreállítására, pl. csípőízület-keresztcsonti ízület elmozdulása esetén, amely hozzájárulhat heves derékfájáshoz.

A szimmetria felbomlása adódhat: helytelen testtartásból, korábbi sérülésekből, terhesség által okozott deformálódásból, tartós izomfeszülésből, foglalkozási ártalmak, mozgáshiányos életmód, tudati problémák miatt (pl. negatív érzelmek).

Ne várja meg, amíg a probléma vagy a betegség súlyosabbá válik. Ha úgy érzi, a fájdalom permanens, keressen fel rendelőmben, vagy hívjon a 06 20 9786-757-es mobilszámon.