Manuálterápia

CsontkovácsolásA manuálterápiát ma világszerte újra felfedezték. Bízva a gyógyulásban, az emberek széles köre kívánja igénybe venni a csontkovácsok titokzatos gyógyító eljárását. Már az ősi kínai masszázsterápiában tetten érhetőek azok a fogások, amelyek finomítva, továbbfejlesztve ma is megtalálhatóak a különböző csontkovács iskolák „repertoárjaiban”. A manuálterápia javallatainak és ellenjavallatainak meghatározásához nélkülözhetetlen a pontos diagnózis felállítása!

Stoddard módszerének alkalmazása segítséget nyújt a kezelés stratégiájának kialakításában. Objektív dokumentációt tesz lehetővé.

Az ízületi mobilitás skáláját Stoddard az alábbiakban állapította meg:

0. fokozat: Ankylosis (teljesen rögzült ízület) csontos merevség, részleges vagy teljes ízületi végösszenövés, összecsontosodás. Az ízület 100%-os mozgáskorlátozottsága.

1. fokozat: Súlyos fokú mozgáskorlátozottság.

2. fokozat: Közepes-enyhe fokú mozgáskorlátozottság

3. fokozat: Minden irányban normális ízületi mozgás. (Egészséges ízület)

4. fokozat: Ízületi hípermobilitás (laza ízületek, fokozott mozgékonyság)

5. fokozat: Kóros, vissza nem fordítható mértékű ízületi mozgékonyság (instabil ízületek)

Stoddard módszere szerint a 0. fokozatnál a manuálterápiás kezelések ellenjavallatot képeznek, ami teljes mértékben logikus. Komoly szakember nem kezel tornáztatással, vagy csontkovácsolással egy összecsontosodott, megmerevedett ízületet. Ilyen esetben más terápiát kell választani. Pl.: masszázs vagy a fizióterápiás kezelés.

Ugyancsak ellenjavallt a 4-es, 5-ös fokozat is.  A manuálterápiás kezeléssel tovább rontanánk a laza, és instabil ízületek állapotán. Szintén más gyógyító eljárást kell választani.

Az 1-es fokozatban a tornáztatás (a mobilizáció) javasolt.

A 2-es fokozatnál lehetséges a csontkovácsolás (a manipuláció)

A 3-as fokozat: egészséges ízület, a kezelés szükségtelen.

Gyógytorna

Csontkovácsolás

Ne várja meg, amíg a probléma vagy a betegség súlyosabbá válik. Ha úgy érzi, a fájdalom permanens, keressen fel rendelőmben, vagy hívjon a 06 20 9786-757-es mobilszámon.