Izom- és ízületrendszerek vizsgálata

Ízületi fájdalom/A mély szakmai részletek nélkülözésével/

Betegeim többsége hozzászokott a hagyományos orvoslásban szokásos szemléletmódhoz. Ezért ha egy adott problémával jelentkeznek az orvosnál, elvárják, hogy a vizsgálat és a kezelés az adott területre és annak a közvetlen környezetére összpontosuljon.

Az izom, ízületi fájdalmak és az izomműködési rendellenességek többségét egy sor hosszú idő óta fennálló probléma eredményezi. A legtöbb lokális sérülés, amennyiben kezeletlen marad, végül hatással van a test többi részére is. Ezért általában célszerű és kívánatos, hogy a kezelés megkezdése előtt úgy tekintsünk a testre, mint összefüggő egészre. (Holisztikus szemlélet)

A betegek egy része elutasítja ezt a szemléletet, és ragaszkodik a szigorú helyi kezeléshez.

Ahhoz, hogy a beteg a megfelelő információk birtokában beleegyezését adja a kezeléshez, az szükséges, hogy megosszuk vele panaszainak kiértékelésére vonatkozó gondolatainkat, és elétárjuk a vizsgálatára és a kezelésére vonatkozó javaslatainkat.

A kezelés megkezdése előtt nélkülözhetetlen a pontos diagnózis felállítása, a betegség vagy működési zavar pontos okának megállapítása. Ennek hiányában megvalósíthatatlan a hatékony gyógyítás!

Ehhez nyújtanak segítséget a modern medicina módszereivel és eszközeivel végzett laboratóriumi, képalkotói stb. eljárások.

További fontos információkhoz juthatunk a beteg kikérdezésével, megfigyelésével, és a manuális vizsgálati technikákkal.

A beteg kikérdezése:
– Miért jött el hozzánk?
– A panasz megismerése:
– A beteg kórtörténete:
– Foglalkozási háttér:
– A rendelkezésre álló orvosi leletek megtekintése.
A leggyakoribb és legjellemzőbb panasz a fájdalom.

Tisztázni kell az alábbiakat:
– A fájdalom helyét
– Jellegét
– Intenzitását
– Nyugalmi állapotban vagy mozgás közben jelentkezik-e?
– Továbbá minden olyan tényezőt, ami a fájdalommal kapcsolatos.

KÖTETLEN MEGFIGYELÉS
A beteg már a rendelőbe való beérkezésekor jól megfigyelhető. Járása, ülése, fejtartása, mozdulatai, aszimmetrikus ráncok az arcon, stb.

A BETEG VIZSGÁLATAizom-izuletvizsgalat2
A vizsgálatot a lehető legkevesebb öltözékben célszerű elvégezni, de mindenki csak olyan mértékig vetkőzzön le, amíg a szeméremérzetét biztonságban tudja. Meggyőződésem, hogy zavarban lévő beteget nem lehet eredményesen megvizsgálni.

MEGSZEMLÉLÉS
Tartási rendellenességek felmérése.
– Gerincoszlop szemrevételezése
– Vállak vízszintes síkhoz viszonyított eltérései, egymáshoz képest mutatott összhatás
– Végtagok vastagságának, hosszának összehasonlítása
– Medence deformálódásainak megállapítása
– Ízületek elváltozásainak feltérképezése (torzulások, bütykök, elszíneződések, stb.)

TAPINTÁSSAL VÉGZETT VIZSGÁLATOK

Felszíni és mély tapintással vizsgáljuk a bőrt és az alatta lévő szövetek elváltozásait.

Támpontul szolgálnak a vizsgálat során:
– Ödémák (vizenyők által okozott duzzanatok).
– A vizsgálandó terület hőmérséklete.
– A fájdalmas pontok és területek.
– Az ízületek mozgáshatárai.
– Az ízületi rés nagysága.

A VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK ÖSSZEGEZÉSE

A vizsgálat befejezésekor tájékoztatni kell betegünket gondolatainkról. Mivel a legtöbb ember alaptermészetét tekintve kíváncsi, helyes, ha megosztjuk Páciensükkel gondolatainkat már a vizsgálat közben. Szörnyen unalmas a beteg számára, ha az aki vizsgálja, csak hümmög. Legjobb, ha megbeszéljük a beteggel, hogyan alakul ki bennünk a kép a betegségéről, mi a kiértékelés eredménye, és mit szándékozunk tenni.

A betegek néha tudni akarják miért kell az általuk panaszolt területtől oly távol eső helyeket is megvizsgálni, és miért tervezzük ezek kezelését.

A tájékoztatás legfontosabb szempontja azonban a kapcsolat kiépítése a beteggel, aki ezáltal megfelelően informált partnerként aktívan vehet részt a kezelés valamennyi részében.

Mi vagyunk azok a szakképzett személyek, akikhez a beteg a panaszával fordult, tehát a mi feladatunk annak megvalósítása, hogy minél több ismeret birtokában, minél nagyobb felelősséggel vegyen részt saját egészségének biztosításában.